Γαλακτομπούρεκο
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Εκτέλεση: 50-60 λεπτά
- Μερίδες: 12 μερίδες

Xρησιμοποιήστε:
Εκτέλεση:
- Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την κρέμα: Ζεσταίνουμε 1,8 λίτρα γάλα με κανέλα, ξύσμα λεμονιού και λίγη ζάχαρη. Χτυπάμε αυγά, κρόκους και υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε βανίλιες, σιμιγδάλι και 200 ml γάλα. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα στα αυγά και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 7 φύλλα ακτινωτά. Απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
- Χαράζουμε επιφανειακά, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο και ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα ή στους 160°C στον αέρα για 50 λεπτά.
- Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε λίγο-λίγο με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Γαλακτομπούρεκο was last modified: June 11th, 2025 by
Yλικά 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού 200 γρ. βούτυρο λιωμένο Για την κρέμα2 λίτρα φρέσκο γάλα200 γρ. ζάχαρη4 αυγά + 2 κρόκοι200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό2 βανίλιες ξύσμα λεμονιού1 ξύλο κανέλας60 γρ. βούτυρο Για το σιρόπι700 γρ. ζάχαρη500 ml νερό1 ξύλο κανέλας2 λεμονόκουπες
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
2 λίτρα φρέσκο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά + 2 κρόκοι
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
60 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 ξύλο κανέλας
2 λεμονόκουπες